Translate

wtorek, 16 kwietnia 2013

Kurczak w pomidorach i białym winie


Kolejna odsłona domowego kurczaka. Przepis dla wszystkich którym znudził się tradycyjnie pieczony kurczak.





Składniki:
4-6 udek z kurczaka
2 puszki pomidorów
100 ml. białego wina (półsłodkiego)
3-4 łyżki octu balsamicznego
3 ząbki czosnku
suszony tymianek

sól, pieprz
chili (opcjonalnie)
1 szklanka soczewicy (zielonej lub czerwonej) - opcjonalnie

Wykonanie:
  1. Do głębokiej patelni wrzucamy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, wino i tymianek. Chwilę gotujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku. 
  2. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso przyprawiamy ulubioną przyprawą do kurczaka i wkładamy na patelnię z sosem. Kurczaka gotujemy aż mięso będzie odchodziło od kości.
  3. Do sosu można dodać soczewicę i ugotować ją w sosie, wtedy danie będzie bardziej sycące (zieloną soczewicę lepiej namoczyć przed gotowaniem - szybciej się ugotuje).
Smacznego
PODPIS



2 komentarze:

  1. smakowicie to wygląda i spróbóje coś takiego zrobić. Wogóle masz bardzo ładny ten blog.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj