Kolejna odsłona domowego kurczaka. Przepis dla wszystkich którym znudził się tradycyjnie pieczony kurczak.
Składniki:
4-6 udek z kurczaka
2 puszki pomidorów
100 ml. białego wina (półsłodkiego)
3-4 łyżki octu balsamicznego
3 ząbki czosnku
suszony tymianek
sól, pieprz
chili (opcjonalnie)
1 szklanka soczewicy (zielonej lub czerwonej) - opcjonalnie
Wykonanie:
- Do głębokiej patelni wrzucamy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, ocet balsamiczny, wino i tymianek. Chwilę gotujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.
- Z kurczaka zdejmujemy skórę. Mięso przyprawiamy ulubioną przyprawą do kurczaka i wkładamy na patelnię z sosem. Kurczaka gotujemy aż mięso będzie odchodziło od kości.
- Do sosu można dodać soczewicę i ugotować ją w sosie, wtedy danie będzie bardziej sycące (zieloną soczewicę lepiej namoczyć przed gotowaniem - szybciej się ugotuje).
Smacznego
smakowicie to wygląda i spróbóje coś takiego zrobić. Wogóle masz bardzo ładny ten blog.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:-)
OdpowiedzUsuń