Ciasto nawiązuje do drinku Kameleon gdzie głównym składnikiem jest sok bananowy i Blue Curacao. Po dodaniu soku bananowego drink z niebieskiego zmienia kolor na zielony. Takie ciasto (deser) najlepiej smakuje w letnie dni.
Składniki:
2 op. galaretki winiary Blue Curacao
2 op. galaretki winiary Mojito
2 op. galaretki winiary Pina Colada
1 op. biszkoptów
8 bananów (mocno dojrzałych)
4 serki danio (150 g)
woda
100 ml mleka do nasączenia biszkoptów
Dodatkowo:
tortownica
Wykonanie:
- Biszkopty zanurzamy na chwile w mleku i układamy w tortownicy
- W oddzielnych naczyniach rozpuszczamy galaretki: do 2 galaretek Mojito oraz 2 Pina Colada dajemy po 310 ml wody, zaś 2 galaretki Blue Curacao rozpuszczamy w 375 ml wody. Galaretkę Blue Curacao można zrobić jak już galaretki Pina Colada i Mojito będą tężejące, wtedy nie musimy się martwić, że stężeje szybciej niż pozostałe.
- 5 bananów miksujemy na gładką masę, po czym dodajemy do nich serki i dokładnie mieszamy. Całość dzielimy na pół i do jednej części dodajemy tężejącą galaretkę Pina Colada zaś do drugiej tężejącą galaretkę Mojito.
- Na biszkopty najpierw wylewamy masę z galaretkami Pina Colada i wkładamy do lodówki na 15 min. Jak masa się lekko zetnie wylewamy na nią masę z galaretkami Mojito i również wkładamy do lodówki na 15 min.
- 3 Banany kroimy w plastry i układamy na masie z Mojito, następnie wszystko zalewamy tężejącą galaretką Blue Curacao.
Smacznego
Ale świetne to ciasto! Piłem kiedyś Kameleona i jeśli to ciasto smakuje podobnie jak drink, to zostanie ono moim ulubiony ;) A czy zamiast maczania biszkoptów w mleku, można moczyć je w jakimś alkoholu (wódce, jakimś likierze bananowym), żeby był mały "kop" ;)? Mam nadzieję, że te galaretki jeszcze są dostępne w sprzedaży.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak... likier bananowy z pewnością się sprawdzi
Usuń