Translate

wtorek, 21 maja 2013

Batoniki musli z bananami, żurawiną i orzechami


Przepis ten zaczerpnęłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i nieco go zmodyfikowałam. Przepis jest bardzo prosty a batoniki bardzo smaczne.





Składniki:
2 dojrzałe banany
180 g masła
100 g cukry trzcinowego
270 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
80 g żurawiny (Kresto)
100 g orzechów włoskich
200 g gorzkiej czekolady
4 łyżeczki miodu

1/2 szklanki śmietany kremówki
Dodatkowo:
blacha o wymiarach 25x25
papier do pieczenia

Wykonanie:
  1. Orzechy włoskie posiekać i nieco je podprażyć na suchej patelni. Następnie wymieszać je z płatkami owsianymi i żurawiną
  2. Banany rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Masło rozpuścić z cukrem oraz miodem. Orzechy płatki owsiane, żurawinę i banany dokładnie wymieszać z roztopionym masłem z cukrem i miodem.
  3. Blachę o wymiarach 25x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim bananowo-owsiankową masę i wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 30 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w blasze do ostygnięcia.
  4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wymieszać. Polewą polać ciasto.  Gdy wierzch polewy zastygnie, pokroić ciasto na prostokątne batoniki.
Smacznego
PODPIS



2 komentarze:

  1. Jak długo takie batoniki mogą być przechowywane? Wyglądajå pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzę, że tydzień powinny być dobre... my zjedliśmy wszystkie w ciągu 2 dni:-)

      Usuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj