Przepis ten zaczerpnęłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i nieco go zmodyfikowałam. Przepis jest bardzo prosty a batoniki bardzo smaczne.
Składniki:
2 dojrzałe banany
180 g masła
100 g cukry trzcinowego
270 g płatków owsianych (nie błyskawicznych)
80 g żurawiny (Kresto)
100 g orzechów włoskich
200 g gorzkiej czekolady
4 łyżeczki miodu
1/2 szklanki śmietany kremówki
Dodatkowo:
blacha o wymiarach 25x25
papier do pieczenia
Wykonanie:
- Orzechy włoskie posiekać i nieco je podprażyć na suchej patelni. Następnie wymieszać je z płatkami owsianymi i żurawiną
- Banany rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Masło rozpuścić z cukrem oraz miodem. Orzechy płatki owsiane, żurawinę i banany dokładnie wymieszać z roztopionym masłem z cukrem i miodem.
- Blachę o wymiarach 25x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim bananowo-owsiankową masę i wierzch wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec 30 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić w blasze do ostygnięcia.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę kremówkę i wymieszać. Polewą polać ciasto. Gdy wierzch polewy zastygnie, pokroić ciasto na prostokątne batoniki.
Smacznego
Jak długo takie batoniki mogą być przechowywane? Wyglądajå pysznie :-)
OdpowiedzUsuńSądzę, że tydzień powinny być dobre... my zjedliśmy wszystkie w ciągu 2 dni:-)
Usuń