Translate

piątek, 10 maja 2013

Zielone curry z kurczakiem


Kolejne danie dla amatorów kurczaka. Zamiast brokuła można dodać zieloną fasolkę. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu... takim daniem możemy zaskoczyć niejedno podniebienie.


Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
2 cebule
1 brokuł
2 puszki mleka kokosowego
4 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1 łyżka sosu rybnego
1-1,5 łyżeczki zielonej pasty curry
sól, pieprz
garść orzeszków ziemnych

pęczek szczypiorku
2 łyżki oleju
100-200 g ryżu jaśminowego
szczypta kurkumy

Wykonanie:
  1. Kurczaka kroimy w paski zaś cebule kroimy w półkrążki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pastę curry. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy kurczaka z cebulą. Całość smażymy do momentu, aż kurczak będzie gotowy.
  2. Do kurczaka dodajemy sos rybny, starty na drobnych oczkach imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy różyczki brokuła i mleko kokosowe. 
  3. Całość dusimy do momentu aż brokuły będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. W ostateczności gdy sos będzie zbyt rzadki można zagęścić go łyżką skrobi kukurydzanej, jeżeli kupimy mleko dobrej jakości nie powinno być to konieczne.
  4. Do wody w której będziemy gotować ryż dodajemy szczyptę kurkumy (ryż będzie żółciutki). Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  5. Na środku talerza układamy ryż, a wokoło niego kurczaka z mlekiem kokosowym. Całość posypujemy orzeszkami ziemnymi i drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego
PODPIS

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj