Składniki:
100 g zielonej lub czerwonej soczewicy
2 marchewki
1 cebula
1/2 słoika marynowanej papryki
szczypiorek (ilość według uznania)
sól, pieprz
Wykonanie:
- Soczewicę gotujemy do miękkości (bez soli). W przypadku zielonej lepiej ją przed gotowaniem namoczyć ok. 1 h.
- Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroimy na drobną kostkę. Całość smażymy do miękkości. Do warzyw dodajemy soczewicę i jeszcze chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym wszystkie składniki miksujemy
- Paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zmiksowanej soczewicy z warzywami. Szczypiorek kroimy drobno i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i pasta jest gotowa.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)