Translate

poniedziałek, 9 grudnia 2013

Kaczka pieczona z jabłkami



Kaczka idealnie nadaje się zarówno na świąteczną biesiadę jak i na niedzielny obiad. Kaczkę proponuję podawać z konfiturą z żurawiny i lekką sałatką.



Składniki:
1 kaczka w całości (ok. 3-4 kg)
6 jabłek
1 główka czosnku
100 g masła
300 ml wody
3 liście laurowe

majeranek
sól, pieprz

Wykonanie:
  1. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Główkę czosnku kroimy na pół w poprzek i również nacieramy nim kaczkę.
  2. Kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia lub jakiegokolwiek w którym będziemy ją piekli. Masło kroimy w kostkę, zaś jabłka dzielimy na 4 części (oczywiście wydrążamy gniazda nasienne z jabłek)
  3. Na spód naczynia w którym znajduje się kaczka wlewamy wodę i wrzucamy liście laurowe. Do środka kaczki wkładamy czosnek w łupinach (ten którym wcześniej ją nacieraliśmy). Kaczkę obkładamy jabłkami i masłem.
  4. Kaczkę pieczemy 2,5-3,5 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C. 
Smacznego
PODPIS



3 komentarze:

  1. mmmmm… chetnie bym ja spróbowala :)
    u mnie teraz konkurs może się skusisz - zapraszam :)
    mybeautyjoy.blogspot.co.uk/2013/12/10000-rozdaniekonkurs-nr2.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Sądząc po ilości owoców i po tłuszczu rozłożonym na kaczce całość jest niesamowicie delikatna. Jak patrze na zdjęcie, to aż mi ślinianki wariują.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj