Translate

czwartek, 27 października 2016

Bułeczki pizza (ślimaczki)

Takie bułeczki idealnie się sprawdzą jako kolacja, dodatek do zupy lub na imprezę. Do datki są dowolne - dodatkowo można dodać pieczarki, oliwki itp. jak kto lubi. Bułeczki można mrozić ... na tzw. czarną godzinę, gdy w brzuchu burczy i w lodówce pustki:-)

Składniki:
surowe ciasto drożdżowe na pizze (można skorzystać z tego przepisu na pizze - klik)
200 g wędliny w plasterkach
150 g sera zółtego w plastrach
150 g sera żółtego tartego
1 cebula
ketchup lub dowolny sos pomidorowy


Wykonanie:
  1. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym całość smarujemy sosem pomidorowym.
  2. Następnie układamy warstwami plasterki sera żółtego, plasterki wędliny i pokrojoną w piórka cebulę (składniki układamy na całości ciasta zostawiając 5 cm wolnego ciasta wzdłuż dłuższego boku - tak jak na roladę)
  3. Następnie całość posypujemy startym na grubych oczkach serem. Ciasto ze wszystkimi składnikami zwijamy, jak roladę. Następnie kroimy na grube ok 3 cm plastry - to będą nasze bułeczki.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C do ładnego zrumienienia.
Smacznego
PODPIS                                                                                                                                                                         

1 komentarz:

  1. Robiłem kiedyś takie w foremkach do muffinek. Są świetne! Ketchupik do tego! Mniam! Niestety .... teraz odchudzamy się;) Gotuję z aplikacją kcalmar.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj