Składniki:
750 g mąki np. Szymanowskiej ekologicznej typ 480
25 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczka cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki oleju np. Olej Polski Rzepakowy
Wykonanie:
- WIECZOREM: Z drożdży robimy zaczyn, czyli mieszamy drożdże z cukrem i wodą. Jak na powierzchni pojawią się nam bąbelki (piana) to znaczy, że drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę i sól mieszamy w misce, następnie dodajemy zaczyn z drożdży i olej, po czym wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką i przykrywamy folią spożywczą. Następnie wstawiamy na noc do lodówki.
- RANO: Następnego dnia rano posypać blat mąką i zagnieść krótko ciasto, po czym odstawić do wyrośnięcia przez ok. 30-40 min.
- Dno naczynia żaroodpornego wysmarować olejem. Nagrzać piekarnik razem z naczyniem żaroodpornym i pokrywką do 220 C, następnie do gorącego naczynia wrzucić ciasto i przykryć pokrywką, wstawić z powrotem do piekarnika i piec w temp. 200 C ok. 35 min. Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 min.
- Po tym czasie wyjmujemy chleb i studzimy go na kratce, w ten sposób uzyskamy bardzo chrupiącą skórkę.
Idealny na weekendowe śniadanie : ) Pieczenie chleba wydaje się czymś skomplikowanym i czasochłonnym, ale kto raz spróbuje ten przekona się jak niewiele trzeba, żeby zrobić własne pieczywo. Bochenek robi wrażenie, doskonale okrągły, z obowiązkowymi „dziurami” w miąższu i spękaną, chrupiącą skórką… Do tego domowej roboty dżem lub konfitura i mamy naturalnie pyszne śniadanko. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPorządny bochen domowego chleba :)
OdpowiedzUsuńmogę go upiec w automacie, czy jednak ten przepis wymaga wyrabiania ręcznego ciasta? Tak się przyzwyczaiłam do tego że tylko wsypuję do panasonica składniki i ide sprzątać, że jak ostatnio miałam zagnieść ciasto kruche to aż mi dziwnie było
OdpowiedzUsuńPowiem szczerze, że nie mam pojęcia, bo nigdy nie korzystałam z automatu do chleba :-). Niestety tu akurat nie pomogę
Usuń