Roladę można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. W smaku jest bardzo delikatna, a piersi soczyste.
Składniki:
2 duże piersi kurczaka (podwójne)
4 jajka
1/2 szklanki majonezu
60 dkg pieczarek
40 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach
Wykonanie:
- Jajka roztrzepać, dodać majonez, żółty ser i wymieszać. Blachę (taką od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto na blachę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C 20 min.
- Ostudzić ciasto i zdjąć papier. Na ciasto wyłożyć surowe, rozbite i posolone piersi (składniki wykładamy na mniej podpieczoną stronę. Zaś na piersi położyć przesmażone pieczarki (doprawione sola i pieprzem - pieczarki wykładamy tak jak piersi na całej powierzchni ciasta). Zawinąć roladę. Zapiekać ponownie w temp. 180 C 40 min.
Zamiast pieczarek można dodać: szpinak z fetą, paprykę lub inne warzywa.
Smacznego
świetny pomysł z tą roladą:) kocham kurczaka, sery i pieczarki. Przepis wędruje do zapisania:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńpo raz pierwszy robiłam ją dwa lata temu na święta Bożego Narodzenia i... mogę potwierdzić - jest pyszna:)
OdpowiedzUsuńRolada jest świetna, robi się szybko i znika z talerzy w mig. Polecam
OdpowiedzUsuńSuper pomysł ;-) na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńświetnie,że znalazłam ten przepis
OdpowiedzUsuńBardzo fajny ! :D
OdpowiedzUsuńkiedy roladę zapiekam ponownie, nie przykrywać jej folią aluminiową?
OdpowiedzUsuńOd razu po wyłożeniu farszu (nadzienia)
UsuńRolada pychotka 😁. Polecam.
UsuńJadłam........................po prostu majstersztyk!!! Dziękuję za inspirację. Na pewno wypróbuję jeszcze inne. :-)
OdpowiedzUsuńPiekłam w 200Stopniach 40 min i niestety w samym środeczku była surowa :(
OdpowiedzUsuńA to dziwne... może za grube piersi kurczaka były (za mało je rozbiłaś/eś?
Usuńjeśli się nie dopiecze to przecież można pokroić na kawałki i rzucić jeszcze chwile na patelnie
UsuńO to chodzi, ze były bardzo cienkie, wręcz rozrywały się gdy je kładłam na cieście. Nast razem będzie 50min się piekla
OdpowiedzUsuńbardzo smaczna, zdecydowanie polecam !
OdpowiedzUsuńjest wyśmienita, zdecydowanie polecam ;)
OdpowiedzUsuńRolafa
OdpowiedzUsuńRolada
OdpowiedzUsuńRewelacja,napewno będzie gościć w moim menu.dziekuje;
OdpowiedzUsuńJest super :)
OdpowiedzUsuńJest Super :)
OdpowiedzUsuńCzy podczas zapiekania calej rolady, przykryć ją czymś? Martwię się, czy ciasto nie spiecze się na skorupkę.
OdpowiedzUsuńJa nie przykrywam... ale każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Jak twój piekarnik ma tendencje do spiekania to można przykryć pod koniec pieczenia, ale osobiście uważam, że nie jest to konieczne. Oczywiście pieczemy na środkowej półce piekarnika:-) powodzenia
UsuńCzy zwijając ciasto w roladę, nie połamie się ono?
OdpowiedzUsuńNie połamie... oczywiście sugeruje delikatnie zwijać, a wszytko będzie ok:-)
Usuńrobię często, bardzo pyszna, dobra też jest wersja ze śliwkami kalifornijskimi w środku mniam;)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis 100 % satysfakcji ! ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam autorkę ,
Aga ;-)
Dziś robiłam i ciasto jest w koszu. Połamało się przy zwijaniu. Wydaje mi się, że wzięłam za małą foremkę i ciasto było zbyt grube. Zastanawiam się nad jeszcze jedną próbą, bo jutro mam gości. Poproszę o rozmiar foremki ewentualnie grubość ciasta to zmienię proporcje. Ewa
OdpowiedzUsuńW przepisie napisałam, że składniki wykładamy na blasze od piekarnika (tej która jest w zestawie kupując piekarnik)... powodzenia
Usuńale czy to trzeba na całości wyłożyć na tą blaszkę ? bo wydeje mi się ze zdjęcia że Pani całej jej nie pokryła ciastem ?
OdpowiedzUsuńrozłożyć ciasto na całą blachę
Usuńwłaśnie wyjełam z piekarnika ;) świetnie się zwineła! teraz czekam na jutro jeszcze spróbowac czy mi to wyszło ;)
Usuńz czym to mozna podac ?? jest mega dobre latwe i tanie !! polecam i dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńoczywiście taką roladę można jeść z chlebem... większość osób traktuje ją jako przystawkę i je ją samą bez dodatków. smacznego
UsuńWitam! Pierwsza wyszła mi super. Ładnie się zawineła a dzisiejsza tragedia, cała popękała, proszę o radę jaki ser byłby do niej najlepszy? Wydaję mi się,że dzisiejszy rozpad ciasta to wina właśnie sera, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa używam wędzonego sera Radamer (z biedronki)... Wiem, że gouda też się sprawdza. A może kupiła pani produkt seropodobny, a nie ser?
Usuńijak to smakuje z serem wedzonym radamer? nie przebija jakiś specyficzny smak wedzonego?
OdpowiedzUsuńdla mnie super ale nie jestem obiektywna bo uwielbiam ser wędzony. Ale ze zwykłym nie wędzonym serem tez robiłam i było też dobrze
UsuńJak pani myśli, czy można tę roladę zrobić dzień przed podaniem? i ewentualnie na następny dzień tylko podgrzać?
OdpowiedzUsuńja jak robię dzień wcześniej to podaję na zimno... ale wydaje mi się że roladzie nie zaszkodzi podgrzanie na drugi dzień
OdpowiedzUsuńWitam :) Chciałam zapytać czy można ja podać z jakimś sosem? :)
OdpowiedzUsuńJa nie podawałam, ale można spróbować. Wydaje mi się, że lepiej by pasował jakiś lekko pikantny niż śmietanowy sosik, żeby całość się nie zamuliła... może ten sosik (oczywiście w zmniejszonych proporcjach) http://impresjasmaku.blogspot.com/2014/10/pikantny-sos-paprykowy-lonii-w-soikach.html
UsuńOk, spróbuję ;) Dziękuję za odp. :)
Usuńrolada jest rewelacyjna. My na Sylwestrze jedliśmy z sosem czosnkowym-pyyychooootaaaa
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńjak długo może być w lodówce ta rolada żeby była nadal smaczna i świeża albo czy można ją zamrozić?
nie mam pojęcia, ja nigdy nie zamrażałam...
Usuńa ile może leżeć nie zamrożona żeby była cały czas smaczna? 3, 4, 5 dni?
OdpowiedzUsuńnajlepiej 2 dni max 3, jeśli dłużej to należy ją przykryć folią aluminiową bo w lodówce ser może obeschnąć. U mnie w domu max 3 dni leżała
UsuńPrzepyszne naprawde ! :)
OdpowiedzUsuńhttp://bonapetit2xm.blogspot.com/
Robilam i wszystkim smakowalo!! Pycha!
OdpowiedzUsuńmożna do ciasta dodać natkę pietruszki będzie pięknie się prezentować!!!!
OdpowiedzUsuńA jak już zawinę roladę i będę ją zapiekać w całości to nasmarować blaszkę tłuszczem czy położyć papier czy nie dawać nic?
OdpowiedzUsuńJa piekę zwiniętą roladę na tym samym papierze co się piekła jeszcze nie zwinięta. Niczym dodatkowo nie smaruję
UsuńMam też robić, już jadłam ją u znajomej i też smakowała mi.
OdpowiedzUsuńo wiele lepsza jest ze zwykłą dobrej jakości szynką i co ważne nie trzeba jej piec aż tak długo, choć nie twierdze że z kurczakiem jets nie dobra :D
OdpowiedzUsuńJa juz raz robiłam u jutro zamierzam zrobić ponownie,jest naprawdę pyszna i soczysta.Dziekuje za przepis!!!
OdpowiedzUsuńWitam, czy majonez można czymś zastąpić, bo jakoś niespecjalnie przepada za nim moja mama, a jeżeli nie to czuć go? :)
OdpowiedzUsuńmajonezu nie czuć... ja nie próbowałam go niczym innym zastąpić
UsuńPani Izabelo rolada jest pyszna.A panią podziwiam za cierpliwość!Na tak głupie pytania odpowiadać.Przecież czasem wypadałoby troszkę ruszyć główką...Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam. Przepis wspaniały, rolada pyszna. Za każdym razem mi bez żadnych problemów wychodzi. Ostatnio trochę zmieniłam dodatki i na pierś położyłam szpinak(mrożony drobny, który uprzednio na patelni rozmroziłam) i na szpinak mozzarellę pokroiłam. Jedną na całą roladę. Pycha , jeśli ktoś chce może spróbować.
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuje ale nie podała Pani czasu pieczenia blatu oraz całej rolady..
Na końcu przepisu jest napisane:-)
UsuńRoladę zrobiłam pierwszy raz i wszystkim smakowało. Piekłam troszkę dłużej niż podano w przepisie aby mieć pewność, że piersi się upiekły i wszystko się udało :D
OdpowiedzUsuńja również robiłam już kilka razy-pyszna
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie :) Cała rodzina pod wrażeniem Dziękuję za świetny przepis
OdpowiedzUsuńRolada jest cudowna! U mnie w domu często jest robiona. Świetny przepis! Za każdym razem wychodzi przepyszna! Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńSpróbuję zrobić ją na święta. Zastanawia mnie tylko, czy trzeba miec w wąskiej foremce całą roladę po zwinięciu? Czy na tej samej brytwanie co piecze się "ciasto". Nie rozpuści się ciasto serowe jak nie będzie zabezpieczone w jakiś sposób?
OdpowiedzUsuńCiasto serowe jest pieczone na blasze od piekarnika (patrz punkt 1). Później dopiero je zwijamy z piersiami i pieczarkami jak na zdjęciach. Robiłam je wielokokrotnie i nic się nie rozpływa (oczywiście używałam sera, a nie wyrobu seropodobnego:-)) Powodzenia
Usuńile ma być tych jajek?
OdpowiedzUsuń4 jajka ... w przepisie jest napisane. Proszę uważnie czytać przepis:-)
UsuńZrobilam rolade na Swieta, wyszla puszysta,delikatna w smaku,rodzina byla zaskoczona , tak prosta w skladzie a przynosi podniebieniu radosc...polecam!!!! Monika
OdpowiedzUsuńmi przy zwijaniu rolady ciasto popękało
UsuńJak można odgrzac tą rolade? ? Będę wdzięczna za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńRobiłam tę roladę parę razy i jest świetna tylko że za każdym razem ciasto serowe wyszło słone i nie wiem czy to wina sera? użyłam goude.Robiłam dokładnie tak jak jest w przepisie.
OdpowiedzUsuńMoże wina sera lub za dużo Pani posoliła piersi lub pieczarki. Proponuje nie solić piersi i pieczarek lub zmienić ser...
UsuńFantastyczne danie i takie proste w wykonaniu.Nie mogę się opanować przed nałożeniem kolejnego kawałka.Przepyszne , zresztą wszystkie Pani przepisy są godne polecenia. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNic dodać,nic ująć - niebo w gębie. U mnie bardzo często gości na stole. Dzięki za przepis...
OdpowiedzUsuńWspanialy przepis. Rolade robie dosyc czesto, gdyz domownicy uwielbiaja ten smak sera, pieczarek i piersi z kurczaka. Jest delilatna w smaku, niby taka prosta ,a potrafi zadowolic kazdego smakosza�� Dziekuje za przepis�� Monika
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCzym smarowac blache????
OdpowiedzUsuńWystarczy położyć roladę na papier do pieczenia
UsuńCzy mozna przygotować ja zawinąć i pozostawić na jakiś czas a upiec na świeżo za około 3h? Nie będzie to przeszkadzalo?
OdpowiedzUsuńCzy mozna przygotować ja zawinąć i pozostawić na jakiś czas a upiec na świeżo za około 3h?
OdpowiedzUsuńWydaje mi się że tak, ale nie próbowałam tak robić
UsuńIle porcji wychodzi?
OdpowiedzUsuńWychodzi jedna duża rolada o długości blachy z piekarnika, ciężko stwierdzić ile może wyjść z niej plastrów, zależy od grubości cięcia itp.
UsuńDziękuję za przepis. Rolada wyszła znakomita i wszystkim smakowała na przyjęciu! Pozdrawiam Justyna
OdpowiedzUsuńYes! Finally someone writes about ująć.
OdpowiedzUsuńHmm it seems like your site ate my first comment
OdpowiedzUsuń(it was extremely long) so I guess I'll just suum itt up what I wrote and say, I'm
thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I'm
still new to the whole thing. Do you have any tips for inexperienced blog
writers? I'd genuinely appreciate it.
vimax vimax vimax vimax vimax vimax vimax
OdpowiedzUsuńPYCHOTKA
OdpowiedzUsuńAt this moment I am going to do mmy breakfast,afterward having my breakfast coming over aagain to read other news.
OdpowiedzUsuńRolada u mnie gości na sylwestra od 4 lat i zawsze jest hitem :) Przepis rewelacyjny :) Używam sera Gouda i Radamer z Biedronki. Nawet w większej ilości i ciasto nie łamie się przy zwijaniu, tylko trzeba dodać jedno jajko więcej :) Teraz też będę robił bo to już tradycja :) Dziękuję za rewelacyjny przepis :)
OdpowiedzUsuńMy family members evry time say that I am killing my tiume here at web, but I kniw I am getting
OdpowiedzUsuńknowledge everyday by readimg thes pleasant posts.
I enjoky what you guys are usually up too. This type of clever work and coverage!
OdpowiedzUsuńKeep up the great works guys I've included you guys to
my blogroll.
I think this is оne of thee mߋst significant informɑtion fօr mе.
OdpowiedzUsuńAnd i amm glad redading yoսr article. Вut want tto remark onn few ցeneral thingѕ, Thе web site style іs ideal, tһe articles іs reallly excellent : D.
Ꮐood job, cheers
You must cleanse your skin layer properly and apply only the best anti aging wrinkle cream
OdpowiedzUsuńbefore punching the bed. After getting lifecell eye wrinkle cream it is extremely
important to put it to use systematically for better results.
If you might be bothered or troubled regarding the outcomes of aging that is visible in the skin encompassing or
surrounding the eyes, you should choose the lifecell eye wrinkle cream which can help discover and
solve your problem.
Ei lá Eu só queria perguntar se você já tiver algum problemas com hackers?
OdpowiedzUsuńMeu último blog (wordpress) foi hackeado e acabei por perder meses
de trabalho devido a n backup de dados . Tem algum soluções para parar hackers?
Obrigado por compartilhar seus pensamentos na % meta_keyword %.
OdpowiedzUsuńCumprimentos