Składniki:
3 kg obranych ze skórki pomidorów
1 kg papryki słodkiej (bez gniazd nasiennych)
5-6 papryczek chili (dodawać pojedynczo, aby uzyskać preferowaną ostrość) - ja dałam 2 takie jak na zdjęciu
1 kg marchewki
1 kg jabłek (obranych i wydrążonych)
1 szkl. cukru
1/2 szkl. oleju
1 szkl. ząbków czosnku
4 płaskie łyżki soli
opakowanie suszonej bazylii
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa obrać, następnie pokroić i zmielić surowe w maszynce do mielenia. (Czosnek dodamy później)
- Włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu ok. 1 h. W przypadku gdy warzywa nam puszczą za dużo wody, należy tą wodę odlać, aby sos nie był za rzadki (ja miałam mięsiste pomidory, które nie puściły za dużo wody, dlatego nie musiałam jaj odlewać)
- Do warzyw dodać cukier, olej, sól i bazylię. Gotować 5-10 min. Następnie dodać zmielony czosnek ( można również go zetrzeć na tarce o drobnych oczkach) i gotować jeszcze 5 min.
- Gorący sos wkładamy do wyparzonych słoików i odwracamy do góry dnem. Nie trzeba pasteryzować.
Smacznego
super sos pozdrawiam z Krakowa.
OdpowiedzUsuń