Translate

piątek, 12 grudnia 2014

Śledzie w pikantnym sosie pomidorowym z nutą cynamonu

Cudowne w tych śledziach jest to, że smaki przechodzą po sobie po kolei. Najpierw czuć lekką nutę cynamonu, a dopiero za chwilę, możemy poczuć pikantny smak.

Składniki:
600-700 g śledzi (np. matiasów)
190 g koncentratu pomidorowego
3 czubate łyżki ketchupu
2 listki laurowe
2 czubate łyżki miodu
0,5 łyżeczki cynamonu

0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
0,5 łyżeczki pieprzu
2 garście rodzynek
2 cebule

Wykonanie:
  1. Rodzynki zalewamy wrzątkiem i moczymy. Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie.
  2. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Następnie podsmażamy na oleju. Odsączamy rodzynki z wody.
  3. Następnie dodajemy ketchup, koncentrat, rodzynki i resztę przypraw. Podlewamy lekko wodą (ok. 1/4 szklanki wody). Dusimy cebulę do miękkości. Sos powinien mieć konsystencję kisielu.
  4. Wyłączamy gaz i do ciepłego sosu, ale nie gorącego wkładamy pokrojone w ok. 2 cm paski śledzie.
  5. Przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki na 24 h. Po tym czasie smaki na pewno się przegryzą.
Smacznego
PODPIS

2 komentarze:

  1. Nie jadłam jeszcze tak przyrządzonego śledzia, z chęcią kiedyś wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj