Translate

wtorek, 3 marca 2015

Pieczeń rzymska z królika

Pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Ma niską zawartość tłuszczu, a mięso królika jest bardzo zdrowe dlatego śmiało możemy podawać je dzieciom.

Składniki:
1,5 kg mięsa z królika ( może też być wołowina, wieprzowina lub kurczak)
5 dużych marchewek
1 duży por
3-4 jaja
1 czerstwa bułka np. kajzerka
duży pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Dodatkowo:
6 jaj do ugotowania i włożenia do środka
Forma jak do pieczenia pasztetu (długa)


Wykonanie:
  1. Marchewki gotujemy. Bułkę moczymy w mleku, natomiast por kroimy w półkrążki.
  2. Mięso królika mielimy razem z ugotowaną marchewką i odciśniętą z mleka bułką. Dodajemy por i drobno pokrojoną pietruszkę. Wszystko razem mieszamy. Mięso wyrabiamy jak na mielone.
  3. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i całość mieszamy do połączenia się składników.
  4. Jajka gotujemy na półtwardo. Formę w której będziemy piekli mięso wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Na spód formy wykładamy trochę mięsa, następnie układamy obrane ze skorupek jajka. Na koniec wykładamy na jajka pozostałą część mięsa.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ok. 90 min. Jak na wierzchu pieczeni zobaczymy gdzieniegdzie z cięte białko mięsa to pieczeń powinna być upieczona. Pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

 Smacznego





7 komentarzy:

  1. Jak pięknie wygląda,Super przepis!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja pieczeń wygląda wspaniale. Aż chciałoby się kawałek zabrać.
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale wygląda, zapewne pieczeń jest bardzo delikatna.....

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam nareszcie znalazłem jakieś pożądne danie. Uwielbiam od czasu do czasu zrobić sobie, na obiad pieczeń, a ta z królika wygląda bardzo apetycznie i okazale. Chciałem poinformować, że wykorzystam ten przepis w niedługim czasie, a na razie wezmę sobie tą stronę do swoich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, już wiem co przygotować w najbliższy weekend. Mam tylko nadzieję, że niczego nie zepsuję bo chociaż przepis nie wygląda strasznie skomplikowanie to w praktyce może się okazać zupełnie inaczej ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Mieliłaś mięso w maszynce? Ja niestety jej nie mam, a planuję po raz pierwszy taki pasztet na Wielkanoc zrobić i się zastawiam czy blender z rozdrabniaczem da radę zmienić mi tak mięso, żeby nadawało się do pasztetu. Myślałem też, żeby zrobić pasztet z połową jajka w foremkach do muffinek, co o tym myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak w maszynce. Nie wiem czy blender da radę dobrze zmielić takie mięso... na pewno po zmiksowaniu w blenderze takie mięso będzie miało inną konsystencję. Nie wiem nie próbowałam mielić w blenderze także nie mogę za bardzo się wypowiedzieć w tej kwestii, mogę tylko przypuszczać. Co do foremek to dobry pomysł, tylko trzeba je krócej piec, no ale jak się zorientować, że mięso jest upieczone to już w przepisie jest napisane:-) powodzenia

      Usuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj