Translate

wtorek, 4 października 2016

Zupa krem z kukurydzy i cukinii ...

Treściwa, rozgrzewająca zupa z nutą chrzanu. Bardzo lubię takie zupy w szczególności na jesienne obiadki:-) Dla tych co nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa, dodatkowo do zupy można podsmażyć pokrojone w kostkę piersi kurczaka.

Składniki na 1,5 l gęstej zupy:
1 op. żurku z wędzonką (z papierka na 750 ml wody)
2 puszki kukurydzy
1 mała cukinia

1 cebula
2 łyżeczki chrzanu
ok. 100 ml mleka

Wykonanie:
  1. Z cukinii wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę oczywiście obieramy i również kroimy w dowolnej wielkości kostkę.
  2. Opakowanie żurku rozrabiamy w 750 ml wody (zgodnie z opisem na opakowaniu). Dorzucamy pokrojone warzywa i odcedzoną z zalewy kukurydzę. Gotujemy.
  3. Jak już wszystkie składniki będą miękkie, zabieramy się za miksowanie zupy na gładki krem.
  4. Po zmiksowaniu wszystkich składników, do zupy dolewamy mleko, ale jeżeli uznamy że taka gęstość nam odpowiada, to mleko możemy pominąć, no i oczywiście dokładamy chrzan, ja dałam 2 łyżeczki, dzięki temu lekko zaostrzył smak, a nie jest tym samym dominujący.
Smacznego 
     PODPIS 
impresja smaku

2 komentarze:

  1. moja ulubiona w ostatnim czasie :) naprawdę świetna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurdę, początkowo pomyślałem, że kolejna z dynią, a tu takie zaskoczenie! Ja gotuję osobiście z www.kcalmar.com. To aplikacja. Mam jadłospis, przepisy. Fajna sprawa, może Cię zainspirują. pzdr

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj