Składniki na 6 osób:
3 brokuły
3/4 puszki kukurydzy
150 - 200 g sera feta
sos czosnkowy według uznania (np z tego przepisu klik)
2 pęczki rzodkiewek
ok. 150 g migdałów w płatkach
Wykonanie:
- Przygotowujemy sos czosnkowy (tutaj przepis - klik).
- Na suchej patelni lekko podprażamy migdały.
- Brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente (tak aby były półtwarde, nie rozpadające się). Następnie studzimy.
- Brokuły układamy w naczyniu następnie na nie wysypujemy kukurydzę. Kolejną warstwą jest pokruszona feta (najlepiej ta prawdziwa krusząca się - nie jest tak słona), jeżeli nie znajdziemy takiej bierzemy ser typu feta i kroimy w drobną kostkę.
- Fetę polewamy sosem czosnkowym. Następnie sos posypujemy pokrojonymi w słupki rzodkiewkami.
- Na koniec całość posypujemy podprażonymi migdałami (dają chrupkość i lekko orzechowy smak). Uwaga podprażone migdały o wiele lepiej smakują, niż te nie prażone, uwierzcie mi warto poświęcić te 5 min. na prażenie:-)
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)