Translate

poniedziałek, 4 lipca 2016

Kruche ciasteczka z dżemem

Pyszne kruche ciasteczka, które na stałe zagoszczą do moich ulubionych ciasteczkowych przepisów. Bardzo proste w wykonaniu. Tak jak szybko się je robi tak szybko zjada:-) Dzieci je uwielbiają. Przepis na te ciastka pochodzi z bloga "moje wypieki". Ciasteczka można wyciskać rękawem cukierniczym, ale o wiele szybciej robi się je wyciskając maszynką do ciastek. GORĄCO POLECAM:-)

Składniki na 1 blachę ciastek:
150 g mąki pszennej (typ 450)
25 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
110 g masła w temperaturze pokojowej
1 żółtko

łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
gęsty dżem  (ja dałam agrestowy domowej roboty, ale może być każdy inny jaki lubicie)

Wykonanie:
  1. Masło zmiksować na puch (aż stanie się prawie białe).
  2. Następnie dodać po kolei cukier i żółtko oczywiście cały czas miksując.
  3. Na koniec dodać mąkę z solą i aromatem waniliowym. Zmiksować lub zagnieść do gładkiej konsystencji ciasta.
  4. Ciasto włożyć do maszynki do ciastek (ja mam taką ręczną z Lidla). Powyciskać porcje ciasta na blachę (nie trzeba wykładać papierem do pieczenia). Ps. Ciasto można również wyciskać z rękawa cukierniczego, ale jeżeli nie ma się w tym wprawy tak jak ja to maszynką jest o wiele szybciej:-). Ciasteczka bardzo mało rosną podczas pieczenia, dlatego można je układać dosyć ciasno.
  5. Na każde ciasteczko położyć odrobinę dżemu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 12 min.
 Smacznego
PODPIS
impresjasmaku
w trakcie uzupełniania ciasteczek dżemem (oczywiście przez pieczeniem)

impresjasmaku
po upieczeniu ciasteczka wystudzić na kratce

2 komentarze:

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj