Translate

piątek, 12 kwietnia 2013

Czekoladowe pijane aniołki z serduszkami

Światowy dzień czekolady...
Czekoladki robiłam pierwszy raz, dlatego nie wyszły takie równe i śliczne. No cóż... ćwiczenie czyni mistrza

Składniki na 25 czekoladek:
150 g gorzkiej czekolady
50 g mlecznej czekolady
25 sztuk wiśni z nalewki (nasączonych spirytusem)


Wykonanie:
  1. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Czyli do garnka wlewamy ok. 100-200 ml wody, na garnek stawiamy miskę szklaną lub metalowa i do niej wrzucamy czekoladę. Wodę w garnku podgrzewamy i tym samym czekolada się topi. Lepiej garnek zdjąć z ognia zanim czekolada się stopi do końca, zapobiegnie to zważeniu się czekolady.
  2. Do każdego otworu na czekoladkę wkładamy łyżeczką trochę czekolady (pamiętając że ma się tam zmieścić jeszcze wisienka. Foremki chłodzimy w lodówce. Następnie na warstwę czekolady kładziemy wisienkę, którą zalewamy resztą czekolady. Nadmiar czekolady równamy nożem do poziomu foremki.
  3. Ponownie chłodzimy w lodówce tak aby czekolada całkowicie zastygła. Aby przyspieszyć proces chłodzenia foremki z czekoladkami można włożyć do zamrażarki (ale nie na długo)
Smacznego
PODPIS


11 komentarzy:

  1. Mnie się podobają, są śliczne! :-)
    Takie małe pytanko, a z jakich foremek korzystałaś? Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zamówiłam po prostu na allegro... akurat taki dziwny wzór mi się spodobał. A foremkę dostałam bez opakowania także nie wiem co to za producent.

      Usuń
  2. Pijane aniołki haha..cudne...dziękuje za udział w akcji..

    OdpowiedzUsuń
  3. nieważne jak wyglądają,ważne ze sa smaczne i z sercem przygotowane

    OdpowiedzUsuń
  4. czekoladowe aniołki? świetny pomysł, a jak smakują....mniam mniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj