Translate

środa, 18 września 2013

Ryżowe ciasteczka z dzieciństwa (z kleiku ryżowego)

 Te ciasteczka to smak dzieciństwa:-) Chyba są to moje ulubione ciasteczka, aż dziwne, że tak długo się zbierałam do ich zrobienia.

Składniki:
paczka kleiku ryżowego
250 g margaryny do pieczenia
3 jajka
1 szklanka cukru
3-4 łyżeczki wiórków kokosowych
opakowanie cukru waniliowego (16 g)
łyżeczka proszku do pieczenia
1-1,5 słoika wiśni lub dżemu


Wykonanie:
  1. Wiśnie odcedzamy z soku. Najlepiej zrobić to na sitku.
  2. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  3. Po wyrobieniu formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy je w dość dużych odstępach bo przy pieczeniu lekko się "rozlewają". W każdej kulce robimy małe zakłębienie i wkładamy do środka wisienkę.
  4. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C 10-15 min. Jak wystygną można zajadać:-)
Smacznego
PODPIS




2 komentarze:

  1. Ciasteczka bardzo dobre, moje ulubione.

    OdpowiedzUsuń
  2. miałam okazje spróbować te ciasteczka są rewelacyjne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj