Translate

wtorek, 19 marca 2013

Babeczki z owocami



Przepis na ciasto kruche jest takie samo jak na tartę. Średnio powinno wyjść 15 - 20 babeczek, oczywiście zależy to od wielkości foremek i grubości ciasta na jaką rozwałkujemy.



Składniki:
Ciasto kruche:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
3 łyżeczki cukru waniliowego


Krem mascarpone:
250 g serka mascarpone
300 ml słodkiej śmietanki 30%
3 czubate łyżki cukru pudru
można dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub zwykły aromat waniliowy (kilka kropel)
śmietanofix (opcjonalnie)

Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
kiść winogron
jagody lub borówki (ja użyłam jagód ze słoika)

Wykonanie:
  1. Masło pokroić w drobna kostkę i w miarę możliwości jak najszybciej połączyć z mąką. Powinny powstać "okruszki". Do mąki z masłem dodać jajko i cukier waniliowy, po czym zagnieść ciasto. Ciasta kruchego nie należy długo wyrabiać. Z ciasta uformować spłaszczoną kulę i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
  2. Ciasto rozwałkować na placek o grubości max. ok. 5 mm podsypując wcześniej lekko mąką tak aby się nie przyklejało do stolnicy i wałka. Ciasto przełożyć do foremek na babeczki. Wystające brzegi należy przyciąć nożem lub po prostu przejechać po nich wałkiem i ostra krawędź formy przetnie ciasto. Ciasto należy podziurkować widelcem tak aby nie urosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec przez ok. 13 min  aby ciasto było lekko zrumienione.
  3. Serek mascarpone połączyć z cukrem pudrem i aromatem waniliowym i dodać ubitą na sztywno śmietankę (można dodać do niej śmietanofix - będzie wtedy sztywniejsza). Masę wykładamy na ostudzonych babeczek. Na masę układamy winogron, kawałek brzoskwini i łyżeczkę jagód.
Smacznego



1 komentarz:

  1. Babeczki rozpływają się w ustach,pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują, polecam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawienie swojej opinii:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj